Emziren anne diyeti nasıl olmalıdır sorusu sıklıkla akıllara gelir. Peki emziren anne diyeti nasıl olmalı? Emzirme döneminde anne beslenmesi büyük bir önem taşır çünkü anne sütünün miktarı ve süt kalitesi annenin beslenmesinden direkt olarak etkilenir. Bu nedenle emzirirken bilinçsizce yapılan düşük kalorili popüler diyetlerden uzak durmak gerekir. Emziren anne diyetinde yeteri kadar karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin yer alması hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Emziren annenin yaşı, boy, kilosu, bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivitesi, var olan hastalıkları, emzirme ayı ve sıklığı gibi faktörler göz önünde bulundurularak alması gereken kalori belirlenip doğru ve dengeli bir şekilde öğünlere dağıtılmalıdır.
Yaşamın ilk 1000 günü yani bebeklern anne karnında geçirdikleri 9 ay ve doğum sonrası 2 sene boyunca iç organları ve damak tatları şekillenir. Bu dönemde bebek doğuma kadar plasenta, doğum sonrası ise anne sütü ile hep anne vücudundan beslenir. Annenin yiyip içtiği besinlerin tadı da bu şekilde bebeğe iletilir. Bebek, yaşamın ilk dönemlerinde alışık olduğu tatları ileride de tüketmek isteyecektir. Bu nedenle bu dönemde annenin çeşitli ve sağlıklı besin tüketimi öenmlidir. Meyve ve sebzeler mevsiminde ve çeşitli tüketilmelidir. Aynı şekilde ekmek seçimi de her hafta değiştirilebilir, farklı unlardan yapılan doğan esmer ekmekler tercih edilmelidir. Yağ kaynakları da çeşitli olmalı, zeytinyağı, avokado, hindistancevizi yağı gibi sağlık açısından önem taşıyan yağ türlerine beslenmede yer verilmelidir.
Emziren anneler normale göre daha çok susarlar. Emzirme aynı zamanda vücuttan önemli bir miktarda sıvı çıkışı demektir. Bu nedenle bu sıvı kaybı su olarak yerine konmalıdır. Emziren anne diyetinde su tüketimine dikkat edilmesi şarttır.
Annenin paketli gıdalardan ve özellikle şekerden uzak durması ve sıklıkla tüketmemesi önemlidir. Aynı zamanda besinleri taze tüketmek de oldukça önemlidir. Emziren annelerin tüketmemesi gereken besinler şu şekilde sıralanabilir:
- İyi pişmemiş yumurta ve et grubu
- Paketli gıdalar ve fazla şeker
- Çiğ köfte benzeri bakteri üremesine müsait besinler
- İyi yıkanmamış sebzeler
- Aşırı çay kahve içmek
- Güvenliğinden emin olunmayan bitki çayları / karışımları
- Akol, sigara