Yağlı sütü alması için kaç dakika emzirmem gerekir? Ya şekerli sütü fazla içerse, sütüm yaramazsa, kilo alamazsa? Ön süt son süt? Yazarken benim bile içim daraldı, kucağımda bir bebek varken tüm bunları düşünsem yaşayacağım stresi tahmin dahi edemiyorum! Hadi gelin konuya bir açıklık getirelim.
Nedir ön süt son süt? Memeden aslında 2 farklı süt üretilmez. Süt üretilirken yağ molekülleri süt kanallarının etrafına yapışır. Yağ dolu bardağı boşalttığınızda camın etrafına bulaşıp kalan yağ gibi. Bebek sütü ilk çektiğinde bu yağ hemen akmaz yani bebek şeker oranı biraz daha fazla bir süt içmiş olur. Fakat bebek emdikçe hızlanan süt akışı, yağ moleküllerinin meme ucuna doğru inmesini sağlar, böylece sonlara doğru yağ içeriği artmış olur. Yani olay tamamen mekanik işler.Peki, her zaman ön süt daha az yağlıdır diyebilir miyiz? Hayır. Yağ miktarındaki farklılık, memede sütün ne kadar beklediğine göre değişir. Bakın karşımıza yine emzirme sıklığı çıktı! Emzirme araları ne kadar uzarsa ön süt ve son süt arasındaki yağ miktarı o kadar farklı olacaktır. Eğer bebek son emzirmeden çok kısa bir süre sonra tekrar emzirilirse aldığı yağ miktarı çok da farklı olmaz.
Peki bu yazıdan cebinize kalan pratik bilgi ne olacak? Bu konuyu düşünüp hesaplamaya çalışmanıza gerek yok çünkü bebeğin ne kadar süt içtiğini hiçbir zaman bilemeyeceğimiz gibi aldığı yağ miktarını bilmek de imkansız. Bunu gerçekten sadece bebeğiniz bilebilir. Bebek etkin bir şekilde emdiği ve anne bebeğin istediği kadar emmesine izin verdiği sürece her şey tıkırında gider, önemli olan öğün bazında değil gün bazında aldığı süt ve yağ miktarıdır ve bebeğiniz bunu ayarlamakta tam bir uzmandır. İster sık emsin ister uzun aralıklarla, günlük aldığı yağ oranı değişmez. 💫
Sevgiler,
Uzm. Dyt. Beyza Geçer